Ringön Paradis är ett projekt där vi testar nya idéer för hur man kan bygga hållbart – och samtidigt låta människorna i området vara med och bestämma. Allt vi bygger är gjort av återbrukade material som vi hittar här på Ringön, och projekten är till för att inspirera till nya sätt att tänka inom stadsplanering och byggande.
* KLIMATKRISEN ÄR AKUT.
* BYGGBRANSCHEN STÅR FÖR ENORMA UTSLÄPP
* PÅ RINGÖN BLANDAS TRADITIONELL INDUSTRI med BRYGGERIER, KONSERTLOKALER & KREATIVA VERKSAMHETER.
* PROJEKTEN ÄR CO-DESIGNADE & BYGGS MED ÅTERBRUKADE MATERIAL FRÅN OMRÅDET
Världens naturresurser förbrukas i dag på ett sätt som är helt ohållbart. Produktion och komsumtion av resurser sker i en takt som är långt ifrån vad naturen hinner med att producera. Klimatpåverkan syns redan världen över och för att inte förvärra denna globala kris måste vi ändra sättet vi lever. Inte minst har byggbranschen ett stort ansvar att ställa om då den genererar en enorm del av de globala utsläppen. En viktig del i denna omställning är att börja tänka mer cirkulärt. Det finns avfall och spillmaterial som kan användas till nya konstruktioner i mycket högre utsträckning. Återbruk är och kommer förbli relevant en lång tid framöver.
”The buildings and construction sector is by far the largest emitter of greenhouse gases, accounting for a staggering 37% of global emissions.” - UNEP.
I SVERIGE MOTSVARAR BYGGBRANSCHEN FÖR RUNT EN FEMTEDEL AV UTSLÄPPEN, Vi SOM ARKITEKTER HAR ETT ENORMT ANSVAR.
Ringön är ett industriområde i Göteborg med en brokig historia. Förr var det en riktig ö, men Ringkanalen fylldes igen 1958. Idag är det en plats där traditionell industri möter konst, musik och annat kreativt kaos. Här finns allt från mekaniker och plåtslagare till bryggerier, svartklubbar och konsertlokaler.Tack vare organisationen Saltet på Ringön har området behållit sin själ. De satte upp tre enkla regler: 1. Riv inget. 2. Stötta de som redan är här. 3. Lägg till nya kreativa verksamheter där det finns plats. Det är därför Ringön inte har blivit som andra områden som förvandlats till dyra bostäder – och det är just den mixen av människor och verksamheter som gör Ringön så speciellt.
På Ringön finns allt möjligt som kan återbrukas. Vi delar upp det i två kategorier:
1. Industriellt material
Sånt som är en del av verksamheterna här. Exempel: EUR-pallar, keykegs från bryggerier, plast, papper, metaller från Stena Recycling och mängder av däck från alla däckfirmor.
2. Övergivet och glömt material
Här hittar man allt från båtar, segel och rep till kylskåp, husvagnar och gamla bilflak som bara väntar på att användas igen.
1. INITIAL RESEARCH:
KARTLÄGGNING AV MATERIAL, DISKUSSIONER & INTERVJUER MED MÄNNISKOR PÅ RINGÖN SAMT UTFORSKNING AV POTENTIELLA PLATSER FÖR PROJEKT.
2. SKISSFAS:
SKISSER PÅ PROJEKT BASERAT PÅ DEN INITIALA RESEARCHEN UTVECKLAS.
3. CO-DESIGNFAS:
SKISSERNA UTVECKLAS VIDARE TILL FÄRDIGA FÖRSLAG TILLSAMMANS MED MÄNNISKORNA PÅ RINGÖN.
4. REALISERING:
PROJEKTEN REALISERAS.
VISSA PROJEKT FOKUSERAR PÅ ETT SPECIFIKT MATERIAL MED MYCKET POTENTIAL,
VISSA PROJEKT FÖRSER EN GRUND SOM KAN VIDAREUTVECKLAS TILLSAMMANS, VISSA PROJEKT FOKUSERAR PÅ ATT LÖSA ETT SPECIFIK PROBLEM PÅ RINGÖN, VISSA PROJEKT FOKUSERAR PÅ ATT INITIERA EN SPECIFIK PLATS PÅ RINGÖN, VISSA PROJEKT FOKUSERAR PÅ SYMBIOS MELLAN FÖRETAG/FOLK PÅ RINGÖN,
VISSA PROJEKT FOKUSERAR PÅ ATT VARA MÄRKLIGA OCH KUL HELT ENKELT.